Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietanąWykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę przekładamy do większej miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut na puszystość, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy.
Gotowanie sernika:
Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy tak około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek.
Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. W miedzy czasie budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, najlepiej budynie wlewać stopniowo i energicznie mieszać.
Przekładanie:
Blaszkę o wymiarach około 21 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy warstwę krakersów i połowę masy serowej, ponownie wykładamy warstwę krakersów i resztę masy serowej, na koniec znów warstwę krakersów. Sernik odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie śmietanki:
Śmietanki ,, Śnieżki'' ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Letnią i płynną żelatynę wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Podanie:
Dobrze stężony sernik kroimy, dekorujemy małymi biszkopcikami i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm 25 cm.
Zamiast ,,Śnieżki można ubić szklankę śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.
bietka
Babeczka35
Dziękuję :)