SUPERPRZEPIS

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

Pyszny sernik bez pieczenia. Sernik gotowany. Podany na solonych krakersach i wykończony bitą śmietanką i mini biszkoptami. Idealny w smaku.

Składniki:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka

Śmietanka:

  • 2 śmietanki typu ,,Śnieżka``
  • 300 ml zimnego mleka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • około 20 dag krakersów solonych
  • mini-biszkopciki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

Wykonanie masy serowej:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną
Składniki na masę serową miksujemy mikserem na puszystość.

Masło lub margarynę przekładamy do większej miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut na puszystość, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy.

Gotowanie sernika:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną
Następnie gotujemy masę serową przez 10 minut.

Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy tak około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek.

Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. W miedzy czasie budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, najlepiej budynie wlewać stopniowo i energicznie mieszać.

Przekładanie:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną
Masę serową wykładamy warstwami ma krakersy.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy warstwę krakersów i połowę masy serowej, ponownie wykładamy warstwę krakersów i resztę masy serowej, na koniec znów warstwę krakersów. Sernik odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie śmietanki:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną
Następnie wykonujemy śmietankę i wykładamy ją na sernik.

Śmietanki ,, Śnieżki'' ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

Letnią i płynną żelatynę wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.

Podanie:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną
Sernik kroimy, dekorujemy i podajemy. Smacznego życzę.

Dobrze stężony sernik kroimy, dekorujemy małymi biszkopcikami i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm 25 cm.
Zamiast ,,Śnieżki można ubić szklankę śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.