Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzieETAP 1:
Dynię pozbawiamy pestek, miąższ kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody, wkładamy dynię i gotujemy do miękkości. Następnie dynię blendujemy na gładkie puree. Puree odciskamy z wody.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko, posiekane masło i puree z dyni. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, tak, aby wylepić jej dno i boki. Ciasto nakłuwamy, obciążamy i pieczemy przez 20 minut w 180 st.C.
ETAP 2:
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w pólplasterki. Układamy je na kruchym cieście. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.
ETAP 3:
Na jabłkach układamy kawałki masła. Jabłka posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 180 st. C.