Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczne ślimaczki makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża. Robi się ładne ślimaczki zawinięte w środku z makiem. Można dodać rodzynki.

Świąteczne ślimaczki makowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczne ślimaczki makowiec

 

  • Porcja na 2 blaszki 35 cm x 25 cm

 

  • Składniki:
  • 1 ½ kg maki pszennej
  • 1 kostka drożdży świeżych
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 9 jajek
  • 1 ½ szk. cukru
  • 2 ½ szk. mleka
  • 850 g masy makowej w puszce

Sposób przygotowania:

Świąteczne ślimaczki makowiec

ETAP 1:

Świąteczne ślimaczki makowiec

1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Świąteczne ślimaczki makowiec

2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.

ETAP 3:

Świąteczne ślimaczki makowiec

3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.

4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.

ETAP 4:

Świąteczne ślimaczki makowiec

5. Gotowe.
6. Smacznego.