Sposób przygotowania:
Świąteczne ślimaczki makowiecETAP 1:
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.
ETAP 3:
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
ETAP 4:
5. Gotowe.
6. Smacznego.