WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1920]

Sernik izaura z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik izaura czyli sernik na cieście czekoladowym czyli popularnym murzynku. Ja dodatkowo polałam go galaretką.

Sernik izaura z galaretką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik izaura z galaretką

Ciasto czekoladowe:

Masa serowa:

  • 1,25 kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce)
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 45 g cukru waniliowego
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka)
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki najlepiej o smaku wiśniowym

Sposób przygotowania:

Sernik izaura z galaretką

ETAP 1:

Masło, wodę, kakao i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z masą czekoladową. Następnie połączyć z masą przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do prostokątnej blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Z jajek na masę serową oddzielić żółtka i zmiksować je z cukrem zwykłym i waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie połączyć z serem. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu wyłożyć kleksami ciasto czekoladowe.

Sernik piec ok. godziny w 175 stopniach. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 3.5szkl. gorącej wody i wystudzić. Gdy będzie już dość mocno tężejąca wyłożyć na ciasto. Sernik schłodzić w lodówce i pokroić.

Sernik izaura z galaretką
Sernik po wystudzeniu polany tężejącą galaretką
Sernik izaura z galaretką
Sernik izaura po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik izaura z galaretką
kleksy ciasta czekoladowego wyłożone na masę serową
Sernik izaura z galaretką
Masa serowa po wymieszaniu z pianą z białek
Sernik izaura z galaretką
Ciasto czekoladowe po wymieszaniu wszystkich składników