Sposób przygotowania:
Sernik jagodowyPrzgotowanie spodu:
Ciastka przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy aż masa stanie się kleista. Ciastka wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Przygotownaie jagód:
Jagody przebieramy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Jagody przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus.
Przygotowanie masy serowej:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę, sok z cytryny i jagody. Mieszamy.
Ostatni etap przygowań:
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej masą z ciastek. Pieczemy ok 70 minut w 160 stopniach. Upieczone ciasto studzimy. Czekoladę siekamy i łączymy ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej aż masa się rozpuści i ładnie połączy. Polewą oblewamy ciasto. Schładzamy.
Smacznego!