dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sernik z dodatkiem zmiksowanych jagód. Ciekawy, fioletowy kolor i przepyszny smak. Zdecydowanie polecam.

Sernik jagodowy

Składniki:

Sernik jagodowy

Spód:

  • 15 dag ciastek pełnoziarnistych
  • 5 dag masła

Sernik:

Polewa:

  • 10 dag czekolady karmelowej
  • 3 łyż śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy

Przgotowanie spodu:

Sernik jagodowy
Masę wykładamy do formy i lekko ugniatamy.

Ciastka przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy aż masa stanie się kleista. Ciastka wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Przygotownaie jagód:

Sernik jagodowy
Oczyszczone jagody dokładnie miksujemy.

Jagody przebieramy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Jagody przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik jagodowy
Wszystkie składniki sernika dokładnie mieszamy.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę, sok z cytryny i jagody. Mieszamy.

Ostatni etap przygowań:

Sernik jagodowy
Masę serową przelewamy do formy i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej masą z ciastek. Pieczemy ok 70 minut w 160 stopniach. Upieczone ciasto studzimy. Czekoladę siekamy i łączymy ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej aż masa się rozpuści i ładnie połączy. Polewą oblewamy ciasto. Schładzamy.
Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto