kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sernik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekki, puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych jest świetna propozycją na letnie ciasto. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie.

Sernik jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy
Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dobrze schodzona kremówkę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Śmietanę dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną jagodową. 
Sernik jagodowy
Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczeni
Sernik jagodowy
Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną.
Sernik jagodowy
Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeni
Sernik jagodowy
Dobrze schodzona kremówkę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Śmietanę dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki.