czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, dwuwarstwowy sernik na bazie jogurtów naturalnych jest lżejszy i mniej kaloryczny od zwykłego sernika na bazie sera.

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Składniki:

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Spód:

  • 200g herbatników,
  • 4 czubate łyżki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki czekoladowych płatków.

Masa serowa:

  • 1000g jogurtu naturalnego,
  • 25g żelatyny spożywczej,
  • 160g cukru,
  • 350g jagód (mogą być mrożone),
  • szklanka śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie
Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.

Spód

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie
Herbatniki i płayki zmielić, wymieszać ze stopionym masłem.

Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

ETAP 2:

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie
Jogurt zmieszać z cukrem i rozpuszczoną, zimną żelatyną.

Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej.

ETAP 3:

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie
Do polowy masy jogurtowej dodać 1/3 całych jagod, wylać na spód.

2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.


Tagi:

sernik ciasto