Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy z białą czekoladąKrok 1
Żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam wodą, tyle by zakryło żelatynę i dało się wymieszać. Rozpuściłam ją w mikrofali.
Krok 2
Formę okrągłą dużą wyłożyłam folią spożywczą dno i boki. Na dno wyłożyłam herbatniki z żurawiną.
Krok 3
Jagody wsypałam do blendera kielichowego, dodałam do nich serek waniliowy i zmiksowałam. Wlałam 200 ml śmietanki i znowu zmiksowałam. Do michy wlałam 400 ml śmietanki i zmiksowałam na sztywno z ksylitolem ( 3 łyżki odjęłam do rozpuszczonej żelatyny i wymieszałam) a następnie dodałam zmiksowane jagody. Całość wymieszałam i dodałam żelatynę że śmietaną, znowu wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej folia spożywczą oraz herbatnikami. Rozprowadziłam równo i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
Krok 4
Śmietankę wlałam do garnka, wsypałam żelatynę i dodałam czekoladę. Wstawiłam na gaz i mieszałam do momentu, aż żelatyna się rozpuściła. Zostawiłam do przestygnięcia na godzinkę. Po godzinie przelałam już ostudzoną masę na sernik jagodowy. Zostawiłam na noc w lodówce.