dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczny sernik, jedyną jego wadą jest to że jest bardzo delikatny i bardzo łatwo się kruszy .

Sernik kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kajmakowy

 

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • puszka masy kajmakowej (400 g)
  • herbatniki na dno formy
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do jajek małymi porcjami dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy do formy wyłożonej herbatnikami. Do drugiej część dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Masę kajmakową wylewamy na białą. Następnie przy pomocy wykałaczki albo jakiego patyczka delikatnie mieszamy, aby na serniku powstały fajne wzory. Sernik pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Upieczony sernik studzimy i oblewamy polewą czekoladową. Wierzch ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego! 
Sernik kajmakowy
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliiowym.
Sernik kajmakowy
Do jajek dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
Sernik kajmakowy
Ciasto dzileimy na dwie części i doda jednej dodajemy masę kajmakową.
Sernik kajmakowy
Masę serową wylewamy do formy wyłożonej herbatnikami.