Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy z orzechami
Ciasteczka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem o wymiarach 25x30 cm, wyrównać i podpiec ok. 10-12 min. w 180st. C. W misce ubić miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masę kajmakową zostawiając ok. 2 łyżki na wierzch. Zmiksowane masło z masą łączyć stopniowo z masą serową, następnie dodając po jednym jajku, Na koniec, gdy składniki będą połączone dodać nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na spód z ciastek, piec sernik w 170st. C przez ok. 2 godz. Gdyby za bardzo się rumienił, przykryć go folią aluminiową. Sernik powinien być ścięty, ale środek nie do końca. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować go cieniutką warstwą pozostałej i podgrzanej masy kajmakowej. Wysypać orzechy i polać polewą z mlecznej czekolady i mleka, zostawić do zastygnięcia.
joana30