Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik kajmakowy z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik kajmakowy z chrupiącymi orzechami włoskimi.

Sernik kajmakowy z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik kajmakowy z orzechami

 

  • spód:
  • 250g ciastek zbożowych lub pierniczków
  • ok.75g rozpuszczonego masła
  • masa serowa:

 

  • 2 kg sera (użyłam śmietankowego z wiaderka)
  • 6 jajek
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 400g masy kajmakowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g drobnego cukru
  • 150g miękkiego masła
  • warstwa orzechowa: szklanka posiekanych orzechów – u mnie włoskie
  • 50g czekolady mlecznej
  • ok. 2 łyżki masy kajmakowej
  • ok. 2 łyżki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy z orzechami
Ciasteczka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem o wymiarach 25x30 cm, wyrównać i podpiec ok. 10-12 min. w 180st. C. W misce ubić miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masę kajmakową zostawiając ok. 2 łyżki na wierzch. Zmiksowane masło z masą łączyć stopniowo z masą serową, następnie dodając po jednym jajku, Na koniec, gdy składniki będą połączone dodać nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na spód z ciastek, piec sernik w 170st. C przez ok. 2 godz. Gdyby za bardzo się rumienił, przykryć go folią aluminiową. Sernik powinien być ścięty, ale środek nie do końca. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować go cieniutką warstwą pozostałej i podgrzanej masy kajmakowej. Wysypać orzechy i polać polewą z mlecznej czekolady i mleka, zostawić do zastygnięcia.
Sernik kajmakowy z orzechami
Sernik piec ok. 2 godz. przykryć folią, aby bardzo się nie rumienił.
Sernik kajmakowy z orzechami
Posmarować sernik resztą masy kajmakowej i posypać orzechami.
Sernik kajmakowy z orzechami
Całość powierzchni polać czekoladową polewą.