Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy
Kruche ciasteczka rozdrobnić do uzyskania struktury piasku, a orzechy zmielić. Połączyć wszystko z miękkim masłem. Wylepić dno tortownicy o śr 25 cm. Twaróg na sernik dokładnie zmielić (użyłam tego z wiaderka) i połączyć z cukrem, a następnie z jajkami. Masę kajmakową rozetrzeć i dodawać dodawać do masy sernikowej. Wlać śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie połączyć, ale nie miksować długo. Przelać do tortownicy ze spodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 1 godz. Orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić z cukrem i dodać śmietankę. Podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać. Ciepłe orzechy wykładać na wystudzony sernik, lekko dociskając do powierzchni. Wystudzić. Smacznego!