Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy z konfiturą
Zaczynamy od zrobienia spodu: Ciasteczka dokładnie kruszymy- można to zrobić np. w rozdrabniaczu, dodajemy do nich miękkie masło i wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem (moja tortownica ma średnicę ok. 25 cm). Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas robienia masy sernikowej. Ser wkładamy do głębokiej miski, dosypujemy przesianą mąkę i całość miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy gotową masę kajmakową z puszki i miksujemy przez kilka minut, do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując na małych obrotach po każdym wbitym jajku. Na końcu dolewamy śmietanę kremówkę i całość mieszamy. Masę serową przekładamy do tortownicy. Tortownicę od spodu i po bokach zabezpieczamy dokładnie folią aluminiową. Tortownicę wstawiamy do głębokiej blaszki. Do gorącego piekarnika (nagrzanego wcześniej do 180 stopni) wstawiamy blaszkę z tortownicą. Do blaszki wlewamy gorąca wodę- sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Wierzch sernika smarujemy konfiturą wymieszaną ze śmietaną. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze kwadrans. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki (ciągle w tortownicy) na kilkanaście godzin. Bardzo ostrożnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy.