Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Sernik kajmakowy 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny słodki sernik, który po prostu rozpływa się w ustach

Sernik kajmakowy 5 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik kajmakowy 5

 

  • Spód:
  • 100 g kruchych herbatników,
  • 100 g masła,
  • ok 50 g zmielonych orzechów włoskich,
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 2/3 puszki masy kajmakowej,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • Polewa:
  • 1/3 puszki masy kajmakowej,
  • łyżka masła,
  • łyżka mleka,
  • łyżka cukru,
  • płatki migdałów do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy 5
Spód: 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w malakserze i dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy, aż powstanie kleista masa, którą następnie równomiernie wykładamy dno blaszki. 2. Spód pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Masa serowa: 3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, a następnie masę kajmakową i zmielony ser. Na koniec dodajemy mąkę i całość miksujemy jeszcze chwilę. 4. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 170 stopniach przez godzinę. Sernika nie wyciągamy od razu z rozgrzanego piekarnika, tylko najlepiej jest ostudzić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Polewa: 5. Polewę przygotowujemy, gdy sernik będzie już przestudzony. 6. Do rondelka przekładamy z puszki resztę masy kajmakowej, dodajemy do niej mleko i masło i całość podgrzewamy chwilę, aż masa zrobi się płynna i masło się roztopi. 7. Gdy polewa chwilę przestygnie, polewamy nią sernik i posypujemy płatkami migdałów
Sernik kajmakowy 5
Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich masło i tak przygotowaną masą wykładamy spód sernika
Sernik kajmakowy 5
Sernik pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach
Sernik kajmakowy 5
Upieczony sernik polewamy polewą z masy kajmakowej i posypujemy płatkami migdałów