Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy 5
Spód: 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w malakserze i dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy, aż powstanie kleista masa, którą następnie równomiernie wykładamy dno blaszki. 2. Spód pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Masa serowa: 3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, a następnie masę kajmakową i zmielony ser. Na koniec dodajemy mąkę i całość miksujemy jeszcze chwilę. 4. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 170 stopniach przez godzinę. Sernika nie wyciągamy od razu z rozgrzanego piekarnika, tylko najlepiej jest ostudzić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Polewa: 5. Polewę przygotowujemy, gdy sernik będzie już przestudzony. 6. Do rondelka przekładamy z puszki resztę masy kajmakowej, dodajemy do niej mleko i masło i całość podgrzewamy chwilę, aż masa zrobi się płynna i masło się roztopi. 7. Gdy polewa chwilę przestygnie, polewamy nią sernik i posypujemy płatkami migdałów