Sposób przygotowania:
Gotowany sernik kajmakowy z gruszkamiETAP 1:
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min. Po wystudzeniu papier usunąć, a ciasto ponownie włożyć do formy.
ETAP 2:
Jajka rozmącić z mąką, zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku. Masło rozpuścić z cukrem w garnku, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masę przełożyć na czekoladowe ciasto.
ETAP 3:
Gruszki (waga po obraniu) obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i gotować razem z wodą, aż zmiękną. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na masę sernikową. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
ajrinwu