Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy na kruchym cieście z ciasteczkami
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
2. Masło lub margarynę ucieramy w misce z żółtkami i cukrami na puszystość, dodajemy budynie w proszku, masę krówkową i ser z wiadereczka, ucieramy chwilę do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy je z masą serową. Tak wykonaną masę serową wykładamy równomiernie na cieście.
3. Sernik pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Drugą część ciasta wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy świąteczne ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczemy do zrumienienia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
5. Zimny sernik smarujemy masą krówkową, kroimy, dekorujemy posiekanymi orzechami i ciasteczkami. Gotowe. Smacznego.
2. Masło lub margarynę ucieramy w misce z żółtkami i cukrami na puszystość, dodajemy budynie w proszku, masę krówkową i ser z wiadereczka, ucieramy chwilę do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy je z masą serową. Tak wykonaną masę serową wykładamy równomiernie na cieście.
3. Sernik pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Drugą część ciasta wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy świąteczne ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczemy do zrumienienia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
5. Zimny sernik smarujemy masą krówkową, kroimy, dekorujemy posiekanymi orzechami i ciasteczkami. Gotowe. Smacznego.