Sposób przygotowania:
Sernik karmelowyETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtko oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy, nakłuwamy i pieczemy na złocisty kolor (ok. 20 minut) w 180 st. C.
ETAP 2:
Czekoladę karmelową łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
ETAP 3:
2 jajka i 4 żółtka miksujemy z cukrem, serem i budyniami waniliowymi. Dodajemy roztopioną czekoladę karmelową. Miksujemy.
Pozostałe białka ubijamy na pianę, którą łączymy z masą serową, delikatnie mieszając.
ETAP 4:
Masę serową wykładamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 minut.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
ETAP 5:
Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę deserową. Podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy. Dodajemy odrobinę cukru do smaku, mieszamy.
Polewę wylewamy na sernik. Ciasto dekorujemy wedle uznania - np. pomarańczami i granatem oraz wiórkami kokosowymi.