Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robiąc sernik, zwykle kieruję się zasadą: sprawdzony przepis + małe urozmaicenie. Ten sernik wzbogaciłam o dodatek czekolady karmelowej. Wyszedł przepyszny.

Sernik karmelowy

Składniki:

Sernik karmelowy

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Na masę serową:

  • 6 jajek
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Na polewę + do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietany kremówki
  • cukier - ilość według uznania
  • pomarańcza
  • granat
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sernik karmelowy

ETAP 1:

Sernik karmelowy
Przygotowujemy kruche ciasto. Pieczemy je w 180 st. C

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtko oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy, nakłuwamy i pieczemy na złocisty kolor (ok. 20 minut) w 180 st. C.

ETAP 2:

Sernik karmelowy
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej

Czekoladę karmelową łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej.

ETAP 3:

Sernik karmelowy
Przygotowujemy masę serową z czekoladą karmelową

2 jajka i 4 żółtka miksujemy z cukrem, serem i budyniami waniliowymi. Dodajemy roztopioną czekoladę karmelową. Miksujemy.

Pozostałe białka ubijamy na pianę, którą łączymy z masą serową, delikatnie mieszając.

ETAP 4:

Sernik karmelowy
Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut w 180 st. C

Masę serową wykładamy na kruchy spód.

Sernik pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 minut.

Studzimy w wyłączonym piekarniku.

ETAP 5:

Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę deserową. Podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy. Dodajemy odrobinę cukru do smaku, mieszamy.

Polewę wylewamy na sernik. Ciasto dekorujemy wedle uznania - np. pomarańczami i granatem oraz wiórkami kokosowymi.