Sposób przygotowania:
Kawowo-czekoladowy sernik
CIASTO: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Całość najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite, gładkie ciasta. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie wylewamy na nie masę serową. SER: Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. W dalszej kolejności dodajemy kawę oraz likier (ilość kawy możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności jak mocny jej posmak chcemy uzyskać w gotowym wypieku). Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.Kawowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. WYKOŃCZENIE: Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka). Gotową polewę wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik pozostawiamy w chłodzie by polewa zastygła.
Nina W.
skuter5
mocsłodkości