jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kawowo-czekoladowy sernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sernik jest puszysty, bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach. Piękny z wyglądu i ciekawy w smaku. Polecam nie tylko smakoszom kawy:)

Kawowo-czekoladowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowo-czekoladowy sernik

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Kakaowo- kawowy spód:
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 kopiata łyżeczka kawy zwykłej(parzonej)
  • Kawowy ser:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
  • Wykończenie:
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 0,5 kostki margaryny ( u mnie Kasia),
  • ok 3-4 łyżki kakao dobrej jakości ( u mnie z wiatrakiem),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko (świeże, najlepiej wiejskie)

 

Sposób przygotowania:

Kawowo-czekoladowy sernik
CIASTO: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Całość najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite, gładkie ciasta. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie wylewamy na nie masę serową. SER: Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. W dalszej kolejności dodajemy kawę oraz likier (ilość kawy możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności jak mocny jej posmak chcemy uzyskać w gotowym wypieku). Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.Kawowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. WYKOŃCZENIE: Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka). Gotową polewę wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik pozostawiamy w chłodzie by polewa zastygła.
Kawowo-czekoladowy sernik
Składniki ciasta wykładamy na stolnice. Zagniatamy je
Kawowo-czekoladowy sernik
Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy
Kawowo-czekoladowy sernik
Do gotowej masy serowej dodajemy rozpuszczona kawę
Kawowo-czekoladowy sernik
Na upieczony, ostudzony sernik wykładamy polewę czekoladową