MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 241]

Sernik kawowo - orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla fanów kawy i czekolady - sernik kremowy i aksamitny, delikatnie kawowy, na ciasteczkowym spodzie.

Sernik kawowo - orzechowy

Składniki:

Sernik kawowo - orzechowy

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1 kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szkl śmietany 30%
  • podwójne espresso
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 ml likieru orzechowego  lub syropu
  • mleczna czekolada
  • 80 ml likieru orzechowego lub Advocata cappuccino

Sposób przygotowania:

Sernik kawowo - orzechowy

ETAP 1:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, 
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
dodajemy ser i miksujemy. 

Następnie dodajemy masło orzechowe, 
kawę i likier lub syrop - miksujemy.

Na koniec budyń i śmietanę - znów miksujemy.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. 

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mleczną czekoladę roztapiamy w likierze lub Advocacie.

Polewamy nią sernik.

Ozdabiamy orzechami lub czekoladkami.

Tortownica 26 cm - 12 kawałków.