Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik z masą kajmakową orzechową na kruchym spodzie, wylewana jest jak ciasto zebra dzięki czemu ładnie się prezentuje.

Sernik orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik orzechowy

Ciasto

Sernik

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 50 g roztopionej margaryny
  • 3/4 puszki masy kajmakowej orzechowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sernik orzechowy
Ciasto: Mąkę posiekać nożem dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wstawić na 1 h do lokówki . Po tym czasie ciasto wyjąć wylepić tortownicę i piec 20 minut w temp 180 stopni. 

Sernik: Żółtka utrzeć na masę z cukrem pudrem , następnie dodać ser , roztopioną margarynę , cukier waniliowy i mąki. 

Masę podzielić na 2 części do jednej dodać masę kajmakową a do drugiej 1,5 łyżki mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i połowę wmieszać z jedną częścią masy sernikowej a połowę z drugą częścią. 

Masy wylewać na przemian na podpieczony spód. Piec ok 1h 10 minut w temp 170 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku. 

Ostudzonego polać polewą.  
Sernik orzechowy
Mąkę posiekać nożem dodać resztę składników i szybko zagnieść . Wstawić na 1 h do lokówki .
Sernik orzechowy
Żółtka utrzeć na masę z cukrem pudrem , następnie dodać ser , roztopioną margarynę , cukier waniliowy i mąki
Sernik orzechowy
Białka ubić z solą na sztywną pianę i połowę wmieszać z jedną częścią masy sernikowej a połowę z drugą częścią.
Sernik orzechowy
Masy wylewać na przemian na podpieczony spód.

Tagi:

sernik ciasto