zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Biało czarny sernik na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik w dwóch kolorach z bitą śmietaną

Biało czarny sernik na krakersach

Składniki:

Biało czarny sernik na krakersach

 

  • 3-4 duże paczki krakersów
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 250 gram białej czekolady

 

  • Pierwsza masa:
  • 500 gram zmielonego białego sera
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 0,5 litra mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 gram rodzynek lub innych bakali według uznania

 

  • Druga masa:
  • 500 gram zmielonego białego sera
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Biało czarny sernik na krakersach
Pierwsza masa: Budyń zagotować na mleku według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do zastygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, dodać zastygnięty budyń i jeszcze raz zmiksować. Wsypać rodzynki lub inne bakalie i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Druga masa: Ser zmiksować z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodać 1-2 łyżki kakao, aby masa nabrała ciemnego koloru. Zmiksować, jeżeli masa będzie zbyt gęsta rozrzedzić śmietaną. Odstawić do lodówki. Blachę wyłożyć krakersami, równo rozsmarować pierwszą masę. Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Na parze roztpoić białą czekoladę, ostygniętą wylać i rozprowadzić równo po krakersach. Włożyć do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie wyłożyć na nią drugą masę i równomiernie rozprowadzić. Wyłożyć kolejną warstwę krakersów. Śmietankę ubić z cukrem na gęsto. Ubitą wyłożyć na krakersy, na wierzch zetrzeć mleczną lub gorzką czekoladę. Sernik odstawić na całą noc do lodówki.