Sposób przygotowania:
Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczuSpód:
Daktyle moczyć we wrzątku około godziny, po czym odcedzić i zmiksować na gładką masę. Aby ułatwić miksowanie warto podlać odrobinę wodą w której się moczyły. Dodać kawę i znów zmiksować. Przełożyć do miski. Wymieszać z otrębami i płatkami.
ETAP 2:
Formować w małe kuleczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
ETAP 3:
Zimne rozkroić na pół i wylożyc dno tortownicy ( wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia).
Masa serowa:
Do rondelka przelać mleko. Dodać kawę i stewię. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser przełożyć do garnka o płaskim dnie. Zmiksować go. Stopniowo dodawać kawę i dalej blendować. Następnie dodać żółtka, ksylitol oraz mąkę i dokładnie zmiksować. Przełożyć na spód. Piec w 180 stopniach.
ETAP 5:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać proszek budyniowy i calość dobrze połączyć. Pianę przełożyć do szprycy. Po około 40 minutach w piekarniku wyjąć sernik i szprycą wyłożyć pianę. Piec jeszcze około 20-25 st, przy obniżonej temperaturze do 160 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!