monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj sernik o smaku kawy jest powalający! Jest mokry, ciężki i zbity i nie zbyt pracochłonny. Aby zmniejszyć kaloryczność sernika, możecie zastąpić pralinkowy spód biszkoptami lub zupełnie zrezygnować ze spodu.

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu

 

  • Spód:
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów pszennych
  • 3 łyżki wody
  • Masa serowa:
  • 670 g sera białego chudego
  • 2 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 25 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki stewii
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • Pianka budyniowa:
  • 2 białka
  • 20 g ksylitolu
  • 1 budyń wiśniowy
  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu

Spód:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu
zmiksowane daktyle wymieszać z kawą i resztą składników

Daktyle moczyć we wrzątku około godziny, po czym odcedzić i zmiksować na gładką masę. Aby ułatwić miksowanie warto podlać odrobinę wodą w której się moczyły. Dodać kawę i znów zmiksować. Przełożyć do miski. Wymieszać z otrębami i płatkami.

ETAP 2:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu
toczyć kuleczki z masy daktylowej i upiec je w piekarniku

Formować w małe kuleczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

ETAP 3:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu
zimnymi pralinkami wyłożyć dno tortownicy

Zimne rozkroić na pół i wylożyc dno tortownicy ( wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia).

Masa serowa:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu
ser zmiksować z jakami i resztą składników na gladko

Do rondelka przelać mleko. Dodać kawę i stewię. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser przełożyć do garnka o płaskim dnie. Zmiksować go. Stopniowo dodawać kawę i dalej blendować. Następnie dodać żółtka, ksylitol oraz mąkę i dokładnie zmiksować. Przełożyć na spód. Piec w 180 stopniach.

ETAP 5:

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu
ubitą piane z budyniem nałożyć delikatnie na sernik

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać proszek budyniowy i calość dobrze połączyć. Pianę przełożyć do szprycy. Po około 40 minutach w piekarniku wyjąć sernik i szprycą wyłożyć pianę. Piec jeszcze około 20-25 st, przy obniżonej temperaturze do 160 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!