monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sernik kasztanowy z kawową pianką

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Powiem Wam szczerze,że cały sernik robiłam ręcznie, bez mikserów ,troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie ale sernik wyszedł równy, ładnie wypieczony i pyszny, zapraszam:)

Sernik kasztanowy z kawową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kasztanowy z kawową pianką

 

  • Spód:
  • 75 g herbatników
  • 100 g draży orzechowych
  • 75 g margaryny tortowej
  • Masa:
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 250 g kasztanów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Pianka:
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzątku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Tortownica 17 cm

 

Sposób przygotowania:

Sernik kasztanowy z kawową pianką
Spód: Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki. Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masa: Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki. Masło roztopić i ostudzić. W maszynce do mielenia zmielić połowę ser. Następnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi. Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem. Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę. Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód. Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki. Pianka: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić. Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego! 
Sernik kasztanowy z kawową pianką
we woreczku pokruszyć herbatniki i draże
Sernik kasztanowy z kawową pianką
ser biały dwukrotnie zmielić w maszynce
Sernik kasztanowy z kawową pianką
ugotowane i ostudzone kasztany także zmielić
Sernik kasztanowy z kawową pianką
do masy jajecznej dodać roztopioną margarynę