Sposób przygotowania:
Sernik kasztanowy z kawową pianką
Spód: Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki. Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masa: Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki. Masło roztopić i ostudzić. W maszynce do mielenia zmielić połowę ser. Następnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi. Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem. Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę. Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód. Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki. Pianka: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić. Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
Mniam1
monikaT83
zbysiowa
monikaT83
marietta
Mniam1
Z miłą chęcią :) Mogę przyjść na wymianę, bo u mnie dzisiaj torcik cytrynowy :)
Hrabina w kuchni
monikaT83
misia5
monikaT83
joana30