WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1712]

Sernik klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik klasyczny z sera wiaderkowego. Zrobiony na kruchym jasnym spodzie, który wychodzi chrupiący, a składniki na masę miesza się razem bez uprzedniego ubijania białek itp.

Sernik klasyczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik klasyczny

Ciasto kruche:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 2 białka (które zostały z ciasta kruchego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania:

Sernik klasyczny

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na coś w rodzaju kruszonki/okruchów jak pokazałam na ostatnim zdjęciu. 2-3 garście odłożyć a resztą wylepić spód blachy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 15 minut w 170 stopniach.

Jajka i białka zmiksować z cukrem i miękkim masłem. Dodać mąkę i proszek budyniowy i znów zmiksować. Dodać po łyżce ser z wiaderka i zmiksować do połączenia. Wyłożyć na podpieczony spód. Posypać resztą ciasta i piec kolejne 50 minut w 170 stopniach.

Przestudzić w piekarniku i dopiero wyjąć na kratkę. przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Sernik klasyczny
Sernik klasyczny po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik klasyczny
Wierzch sernika posypany resztą kruszonki z ciasta
Sernik klasyczny
Masa serowa po zmiksowaniu wyłożona do formy
Sernik klasyczny
Składniki na ciasto zagniecione na kruszonkę