Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym cieście
Ciasto:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, w które dajemy jajko i żółtka. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę i zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnik nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce sera na przemian z mlekiem, pod koniec dodać proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany). Na końcu dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i dokładnie ubijamy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany. Lepiej nie robić wzroków bo się mogą przypiec ( sprawdziłam).
Upieczony sernik posypujemy cukrem pudrem studzimy i kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, w które dajemy jajko i żółtka. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę i zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnik nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce sera na przemian z mlekiem, pod koniec dodać proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany). Na końcu dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i dokładnie ubijamy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany. Lepiej nie robić wzroków bo się mogą przypiec ( sprawdziłam).
Upieczony sernik posypujemy cukrem pudrem studzimy i kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.
SylaUla
misia5
Dziękuję :) Bardzo mi miło :)
Netka
BozenaMatuszczyk
mocsłodkości
mocsłodkości
misia5
Bardzo się cieszę, że sernik Wam smakował i szybko zniknął :) U nas znika w mgnieniu oka :)