Sposób przygotowania:
Sernik kokosowo-dyniowy na ucieranym spodzieETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj ucierany spód.
Miękkie masło utrzyj w misie miksera na puch, dodaj jajko i dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj i na końcu dodaj chocolate chips.
Wymieszaj ciasto i przełóż do tortownicy.
Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Gotowy spód przestudź.
Przygotuj warstwę dyniową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem w misie miksera, dodaj serek oraz mus z dyni. Zmiksuj krótko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszaj skrobię oraz skórkę z pomarańczy. Gotową masę wylej na upieczony spód, wyrównaj wierzch i odstaw.
Przygotuj warstwę kokosową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem. Do zmiksowanych jajek dodaj jogurt, krótko zmiksuj. Na końcu wmieszaj skrobię oraz wiórki kokosowe.
Masę kokosową przełóż delikatnie na masę dyniową, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz 60 minut. Gotowy sernik wystudź w piekarniku.
SylaUla