migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kostka kawowo-malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

U mnie jeszcze sporo malin więc zrobiłam ciacho z ich udziałem. Ciasto jest bardzo proste i pyszne. Łączy dwa smaki-kawowy i malinowy.

Kostka kawowo-malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka kawowo-malinowa

biszkopt

masa kawowa

  • 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

masa malinowa

  • 300 ml zimnej śmietanki 30 %
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 g malin
  • 4 kostki czekolady, u mnie gorzka

Sposób przygotowania:

Kostka kawowo-malinowa
Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Przygotować biszkopt.

Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować masę serową.

Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć ok 1/3 zmielonego sera. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie zmiksować aby cukier i kawa się rozpuściły. Następnie dodać resztę sera i zmiksować. Potem dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wyłożyć na biszkopt i ładnie wyrównać. Na masę kawową wyłożyć połowę malin lekko wciskając w masę. Następnie blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.

Przygotować masę malinową.

Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas miksować i wlewać powoli zimną tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Do masy dodać resztę malin i delikatnie wymieszać łyżką. Masę malinową wyłożyć na masę kawową i ładnie wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Kostka kawowo-malinowa
Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Kostka kawowo-malinowa
Do miski przełożyć ok 1/3 zmielonego sera. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie zmiksować aby cukier i kawa się rozpuściły.
Kostka kawowo-malinowa
Następnie dodać resztę sera i zmiksować. Potem dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Kostka kawowo-malinowa
Na masę kawową wyłożyć połowę malin lekko wciskając w masę. Następnie blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.