Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pysznie wilgotny serniczek z dodatkiem wiórków kokosowych i z dużą ilością jajek. Wprost rozpływał się w ustach:)

Sernik kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kokosowy

 

  • 1 palma
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 100 g palmy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy
Kostkę palmy utrzeć z cukrem waniliowym i 2 szklankami cukru. Do tego dodawać stopniowo po jednym żółtku i cały czas ucierać. Do masy dodawać stopniowo twaróg i dalej ucierać. Dodać budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe (pół szklanki), dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy twarogowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (ok. 27 cm). Sernik piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. 100 g palmy rozpuścić z mlekiem i 3/4 szklanki cukru. Dodać wiórki kokosowe (1 szklankę), zagotować. Gotować na średnim ogniu, co chwilę mieszając,ok. 2 minuty. Masę rozłożyć na serniku. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejne 20 minut. Upieczony sernik dobrze ostudzić.
Sernik kokosowy
Twaróg dodany do kremu z palmy cukru i żółtek.
Sernik kokosowy
Piana ubita z białek dodana do masy serowej.
Sernik kokosowy
Masa twarogowa przelana do dużej tortownicy.
Sernik kokosowy
Kokosowa masa rozłożona na podpieczonym serniku.