rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sernik kokosowe bueno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To mój pierwszy sernik. Do jego pieczenia wykorzystałam pozostałości kremu bueno oraz kokos. Jest delikatny i rozpływa się w ustach.

Sernik kokosowe bueno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kokosowe bueno

 

  • Tortownica 24cm

 

 

  • 500g sera białego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • 120g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 olejku śmietankowego
  • 70g wiórek kokosowych
  • 240g kremu bueno
  • 100g margaryny palmy

 

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowe bueno
Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy i łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach.Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.
Sernik kokosowe bueno
Spód wykonujemy z herbatników, orzechów, cukru i margaryny
Sernik kokosowe bueno
Masa do sernika o smaku wafelków kinder bueno
Sernik kokosowe bueno
Masą do sernika o smaku kokosowym przykrywamy masę kinder bueno
Sernik kokosowe bueno
Sernik pieczemy ok 1.5h najpierw w temp 180st a później w 150st C.