Sposób przygotowania:
Łaciaty serniczek
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
2. Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. 3.Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao, mak i budyń, dokładnie mieszamy. 4.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut. 5.Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
2. Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. 3.Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao, mak i budyń, dokładnie mieszamy. 4.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut. 5.Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
monikaT83
Babeczka35