Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasemWykonanie wkładki serowej:
Masło lub margarynę dajemy do miski i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Tak wykonaną masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia. Upieczoną wkładkę serową dokładnie studzimy. Zimną wkładkę serową należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie rozpuści się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.
Wykonanie kremu:
Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy rozpuszczone budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie bardzo puszysty.
Przekładanie:
Biszkopt smarujemy kremem budyniowym, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i lekko dociskamy.
Wykonanie ananasów i galaretki:
Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Podanie:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)