zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Sernik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowe połączenie smakowe ale smaczne. Sernik na każdą okazję dobry jest, chyba się ze mną zgodzicie ?

Sernik malinowy

Składniki:

Sernik malinowy

 

  • 750 g półtłustego twarogu
  • 350 g jogurtu śródziemnomorskiego
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 budyń malinowy

 

  • 3 łyżki solonego karmelu
  • 2 łyżki masy krówkowej kajmakowej
  • 1 szk ekspandowanej pszenicy, orkiszu i żyta

 

  • 16 herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik malinowy
Przygotować formę o wymiarach 28 x 24 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Potem żółtka utrzeć z dodatkiem cukru, następnie wsypać budyń, dodać jogurt i wszystko połączyć.

Dodać twaróg i jeszcze raz wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki na ciastkach.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( na dnie wstawić naczynie z wodą ) i piec sernik około 90 minut.

Upieczony sernik wystudzić a następnie karmel podgrzać razem z karmelem w rondelku, posmarować nią wierzch sernika i posypać ziarnami.

Spożywać po zastygnięciu polewy.

Tagi:

sernik ciasto