Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik marmurkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny serniczek z mielonego twarogu i bitej śmietany na spodzie z pokruszonych herbatników i mlecznej czekolady.

Sernik marmurkowy na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik marmurkowy na zimno

 

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 15 herbatników
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 łyżek kakao rozpuszczalnego
  • 50 dkg mielonego twarogu

Sposób przygotowania:

Sernik marmurkowy na zimno
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej lub szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Herbatniki mocno pokruszyć, dodać do czekolady, wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy (ok. 22 cm). Masę lekko ugnieść. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić ją podgrzewając i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i twaróg, dokładnie wymieszać. Do serowej masy wlać ciepłą żelatynę, ponownie dokładnie wymieszać. Serową masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao rozpuszczalne i wymieszać. Do ciemnej masy dodać białą część masy, lekko wymieszać, żeby powstał marmurkowy wzorek. Masę wylać na spód z herbatników, odłożyć do stężenia. Sernik polałam przecierem z malin i zrobiłam esy-floresy. 
Sernik marmurkowy na zimno
Serniczek polany przecierem z malin i zrobione na nim esy floresy.