Sposób przygotowania:
Sernik marmurkowy na zimno
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej lub szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Herbatniki mocno pokruszyć, dodać do czekolady, wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy (ok. 22 cm). Masę lekko ugnieść. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić ją podgrzewając i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i twaróg, dokładnie wymieszać. Do serowej masy wlać ciepłą żelatynę, ponownie dokładnie wymieszać. Serową masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao rozpuszczalne i wymieszać. Do ciemnej masy dodać białą część masy, lekko wymieszać, żeby powstał marmurkowy wzorek. Masę wylać na spód z herbatników, odłożyć do stężenia. Sernik polałam przecierem z malin i zrobiłam esy-floresy.