Sposób przygotowania:
Marmurkowy sernik czekoladowy
Ułożyć na blasze do pieczenia płatki owsiane i z boku orzechy laskowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż platki się zarumienią a orzechy popękają. Orechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie zdjąć skórkę, Odstawić do przestygnięcia. Następnie pokruszyć orzechy ( w melakserze, w możdzierzu albo w torebce foliowej stłuc młotkiem). Stopić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek albo miska metalowa wstawiona do większego garnka z gotującą się wodą). Wymieszać stopione masło i czekoladę z orzechami i płatkami owsianymi. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i następnie na dno wyłożyć masę z płatków i ugnieść spód ciasta. Wstawić do lodówki. Zalać żelatynę w metalowym naczyniu wodą ( około 3 łyzki) i odstawić aż napęcznieje. Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić. Wymieszać delkatnie ser ze śmietaną. Żelatynę wstwić do garnka z gotującą wodą i czekać aż się rozpuści. Gorącą żelatynę lekko przestudzić ( musi być nadal ciepła żeby była płynna), wlać do msy serowej i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę I oddzielnie białą. Wymieszać czekolady z dwiema częściami masy seorwej. Wykładac masy na przemian na spód płatków, czubkiem noża albo drewnianej łyżki przemieszać masy taka by utworzyć marmurkowy wzrór. Schłodzić sernik przed podaniem conajmniej 5 godzin a najlepiej zostwić na noc w lodówce.