SUPERPRZEPIS

Sernik mediolański z powidłami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik mediolański z powidłami Więcej zdjęć (4)

Ten wymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Polecam na specjalne okazje, w tym święta! Przepis z jednego z blogów.

Składniki:

Sernik mediolański z powidłami

 

 

  • Masa serowa:
  • 1,5 kg mielonego twarogu
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1 szkl. cukru drobnego (może być też kryształ)
  • 5 jajek

 

  • Dodatkowo:
  • 2 słoiki powideł z czarnej porzeczki lub innych, gęstych (ok. 800g)

Sposób przygotowania:

Sernik mediolański z powidłami
Ciasto:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajka, cukier i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt formy (25x36cm) i wykładamy dno (blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia), smarujemy ciasto połową dżemu, ale tak, by pozostawić około 1-1,5cm brzegu suchego ciasta. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy (na wielkość blaszki), przykrywamy ciasto z dżemem i sklejamy boki. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa serowa:

Ser przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i całość krótko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na gorący, podpieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (też 180 stopni).

Wierzch:

Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej "zwinięć" w roladkach).

Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Jeszcze raz wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, wierzch powinien się ładnie zrumienić. Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)



Przepis z jednego z blogów.
Sernik mediolański z powidłami
Ciasto w blaszce smarujemy dżemem, przykrywamy drugą częścią ciasta
Sernik mediolański z powidłami
Na podpieczony spód wylewamy masę serową
Sernik mediolański z powidłami
Roladki układamy obok siebie na podpieczonym serniku

Tagi:

ciasta serniki