redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sernik z makiem na korzennym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie. Serdecznie polecamy.

Sernik z makiem na korzennym spodzie

Składniki:

Sernik z makiem na korzennym spodzie

 

  • Ciasteczkowy spód:
  • 300 g herbatników korzennych z cynamonem, goździkami i imbirem
  • 50 g masła

 

  • Warstwa makowa:
  • 600 g masy makowej z bakaliami
  • 8 suszonych śliwek

 

  • Warstwa sernikowa:
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 560 g twarogu sernikowego
  • 110 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • 15 g (1,5 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 12 suszonych śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem na korzennym spodzie
Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.



Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a korzenne ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na 30 min, do lodówki.



Schłodzony spód smarujemy równą warstwą masy makowej. Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu maku.



Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka.



Twaróg krótko miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po każdym miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.



Warstwę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika i nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 min. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 60 min. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przed podaniem ostrożnie uwalniamy go z formy przeciągając wzdłuż obręczy ostrym nożem. Dekorujemy suszonymi śliwkami.