Sposób przygotowania:
Sernik marmurkowy z czekoladąCzekolada:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Rozpuszczanie w kąpieli wodnej:
Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki, którą należy postawić na garnku z wrzącą wodą. Miska nie może dotykać wody.
Czekolada powinna rozpuszczać się pod wpływem pary - na małym ogniu.
Masa serowa:
W misce umieścić masło, oba cukry i szczyptę soli. Całość utrzeć do puszystości.
Partiami dodać ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie wymieszać, powstałą masę podzielić na 2 równe części.
Do jednej z nich wlać roztopioną czekoladą.
Przygotowanie do pieczenia:
Formę (o wymiarach około 15 x 27 cm) wysłać papierem do pieczenia.
Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników, a następnie przelać naprzemiennie (średnim strumieniem) masę jasna i czekoladową.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec z parą wodną (na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą) 80-90 minut w 180 stopniach.
(Dzięki pieczeniu z parą sernik nie popęka i będzie równy.)
Sernik ostudzić w piekarniku - przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wierzch należy oprószyć kakao.