Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik marmurkowy z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sernik jest puszysty kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo kusi swoim wyglądem i zapachem czekolady!

Sernik marmurkowy z czekoladą

Składniki:

Sernik marmurkowy z czekoladą

Ciasto serowe:

  • 100 g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna)
  • 50 g masła/margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 700 ml śmietany 12-18%
  • 2 jajka (duże lub 3 małe)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 łyżki kaszy manny

Dodatkowo:

  • herbatniki do wyłożenia spodu
  • kakao do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Sernik marmurkowy z czekoladą

Czekolada:

Sernik marmurkowy z czekoladą
Rodzaj czekolady to indywidualny wybór. Ja użyła mlecznej.

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.

Rozpuszczanie w kąpieli wodnej:
Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki, którą należy postawić na garnku z wrzącą wodą. Miska nie może dotykać wody.

Czekolada powinna rozpuszczać się pod wpływem pary - na małym ogniu.

Masa serowa:

Sernik marmurkowy z czekoladą
Jeśli chcemy ususkać intensywniejszy kolor masy czekoladowej - można dodać 1 łyżkę kakao.

W misce umieścić masło, oba cukry i szczyptę soli. Całość utrzeć do puszystości.


Partiami dodać ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie wymieszać, powstałą masę podzielić na 2 równe części.

Do jednej z nich wlać roztopioną czekoladą.

Przygotowanie do pieczenia:

Sernik marmurkowy z czekoladą
Sernik można również piec w okrągłej tortownicy.

Formę (o wymiarach około 15 x 27 cm) wysłać papierem do pieczenia.
Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników, a następnie przelać naprzemiennie (średnim strumieniem) masę jasna i czekoladową.

Pieczenie:

Sernik marmurkowy z czekoladą
Jeśli sernik za szybko się rumieni - należy przykryć go folią aluminiową.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec z parą wodną (na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą) 80-90 minut w 180 stopniach.
(Dzięki pieczeniu z parą sernik nie popęka i będzie równy.)

Sernik ostudzić w piekarniku - przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wierzch należy oprószyć kakao.


Tagi:

sernik ciasto