Sposób przygotowania:
Ciasto cielaczek
Jajka ucieramy z cukrem, wlewamy olej, ucierając dodajemy mąkę przesianą z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy dżem, ucieramy.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera, na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta kakaowego, wykładamy połowę masy serowej robiąc łyżką nieregularne łatki.
Wylewamy pozostałą część ciasta kakaowego, na wiechu robimy łatki z pozostałej masy serowej.
Wylewamy pozostałą część ciasta kakaowego, na wiechu robimy łatki z pozostałej masy serowej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.