bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto cielaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cielaczek to smaczne i proste ciasto kakaowe z masą serową, po przekrojeni ładnie się prezentuje. Idealne do popołudniowej małej czarnej.

Ciasto cielaczek

Składniki:

Ciasto cielaczek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cielaczek
Jajka ucieramy z cukrem, wlewamy olej, ucierając dodajemy mąkę przesianą z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy dżem, ucieramy.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera, na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta kakaowego, wykładamy połowę masy serowej robiąc łyżką nieregularne łatki.

Wylewamy pozostałą część ciasta kakaowego, na wiechu robimy łatki z pozostałej masy serowej. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.  

Tagi:

sernik ciasto