Sposób przygotowania:
Sernik na herbatnikach z morelami i wodą różaną
Przygotowuję dużą tortownicę, która wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam herbatniki. Te, które się nie zmieszczą w całości kruszę na mniejsze kawałki.
Cały spód powinien być wypełniony. W osobnym naczyniu, najlepiej jeśli jest to miska kładę biały ser ( u mnie już gotowy zmielony ), do sera wbijam same żółtka ( białka będą do ubicia piany ).
Można też od razu wsypać dwa rodzaje cukru. Wszystkie te składniki miksuję na jedną całość. W tym samym czasie roztapiam masło, a potem je studzę.
Białka, które oczywiście znajdują się w osobnym naczyniu ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Suszone morele kroję na mniejsze części ( w całości nie będą się ładnie prezentowały ) i dodaję do masy serowej. Lekko mieszam.
Dolewam wodę różaną i znowu delikatnie mieszam. Teraz też przyszedł czas na powolne wlanie chłodnego, roztopionego masła. Ponownie mieszam łopatką silikonową. Już na samym końcu dodaję ubitą pianę i tyle o ile mieszam, bardzo delikatnie.
Wcześniej też nagrzewam piekarnik do 180 stopni C ( bez termoobiegu ). Przelewam masę serową delikatnie do tortownicy i wstawiam ją do piekarnika na około 45 minut. Sernik najlepiej studzimy w piekarniku.
Kiedy wystygnie oprószamy go cukrem pudrem. Smacznego !
Cały spód powinien być wypełniony. W osobnym naczyniu, najlepiej jeśli jest to miska kładę biały ser ( u mnie już gotowy zmielony ), do sera wbijam same żółtka ( białka będą do ubicia piany ).
Można też od razu wsypać dwa rodzaje cukru. Wszystkie te składniki miksuję na jedną całość. W tym samym czasie roztapiam masło, a potem je studzę.
Białka, które oczywiście znajdują się w osobnym naczyniu ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Suszone morele kroję na mniejsze części ( w całości nie będą się ładnie prezentowały ) i dodaję do masy serowej. Lekko mieszam.
Dolewam wodę różaną i znowu delikatnie mieszam. Teraz też przyszedł czas na powolne wlanie chłodnego, roztopionego masła. Ponownie mieszam łopatką silikonową. Już na samym końcu dodaję ubitą pianę i tyle o ile mieszam, bardzo delikatnie.
Wcześniej też nagrzewam piekarnik do 180 stopni C ( bez termoobiegu ). Przelewam masę serową delikatnie do tortownicy i wstawiam ją do piekarnika na około 45 minut. Sernik najlepiej studzimy w piekarniku.
Kiedy wystygnie oprószamy go cukrem pudrem. Smacznego !