SUPERPRZEPIS

Sernik na jogurtowym spodzie

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik na jogurtowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Mój sernik jest boski, a co tam chwale się bo tak uważam. Jest wysoki smaczny i na jogurcie spód zrobiony. Tak kochani i to na domowym jogurcie nie takim ze sklepu tylko własnoręcznie go zrobiłam.

Składniki:

Sernik na jogurtowym spodzie

Składniki:

  • Spód jogurtowy:
  • masło 100 g
  • cukier 50g
  • mąka pszenne typ 450 300 g
  • jogurt naturalny 150 ml
  • żółtka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • jaja 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • budyń śmietankowy 80 g
  • masło 100 g
  • żurawina suszona 50 g

 

  • Polewa czekoladowa:

 

  • kakao niesłodzone 6 łyżek
  • masło 150 g
  • cukier 100 g
  • wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik na jogurtowym spodzie

Wykonanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło. Wyrabiamy mikserem. Tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na dno tortownicy i posypujemy żurawiną, na całej powierzchni aby zakryć spód.

2. Do misy wbijamy jaja miksujemy je z cukrem, masa potraja objętość. Dodajemy stopniowo ser budynie masło rozpuszczone letnie. Wymieszane składniki przekładamy do tortownicy.Wkładamy do nagrzanego pieca, pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia.

3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady.

Sernik na jogurtowym spodzie
Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło
Sernik na jogurtowym spodzie
Tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na dno tortownicy i posypujemy żurawiną, na całej powierzchni aby zakryć spód .
Sernik na jogurtowym spodzie
.Do misy wbijamy jaja miksujemy je z cukrem, masa potraja objętość.Dodajemy stopniowo ser budynie masło rozpuszczone letnie. Wymieszane składniki przekładamy do tortownicy
Sernik na jogurtowym spodzie
Wkładamy do nagrzanego pieca,pieczemy w 180 stopniach przez godzinę .Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia.