Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym piernikowym cieście
Z 0,5 kg mąki, 0,5 kostki masła, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtek, 15 dag cukru, kakao i przyprawy piernikowej zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy w zamrażarce ok godzinę. Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, kaszę mannę i powoli dokładamy ser, cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Połowę ciasta ścieramy na tartce na natłuszczoną blachę. Możemy chwilę zapiec. Na to wylewamy masę serową i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 160°C ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.