Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy powidłem i posypujemy równomiernie rodzynkami i słonecznikiem.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.
Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Szklanka o pojemności 250 ml.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.
Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Szklanka o pojemności 250 ml.
mocsłodkości
Babeczka35
Polecam taki upiec. Jest pyszny :)