Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędny w smaku sernik. Kruche ciasto, powidło śliwkowe własnoręcznej roboty, bakalie i masa serowa.Delikatny, pyszny, najlepszy.

Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami

Składniki:

Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 10 dag płatków migdałowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy powidłem i posypujemy równomiernie rodzynkami i słonecznikiem.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy.

Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Szklanka o pojemności 250 ml.