Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodzie z orzechami.
Przyrządzić kruche ciasto:mąkę przesiać na stolnicę,żółtka oddzielić od białek ,wyłożyć do cedzaka,razem z nim wstawić je do wrzącej wody,gotując 10 min..Potem wyjąć je i przetrzeć przez sito.
Mąkę posiekać z masłem,dodać przesiany cukier,żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto.Schłodzić z 30 min.Rozwałkować,ułożyć na prostokątnej lub okrągłej blasze wysmarowanej tłuszczem roślinnym i wyłożonej pergaminem.Piec z 20 min. w 180 st.C.Wyjąć,ostudzić.Sporządzić masę serową:twaróg przetrzeć przez sito,żółtka utrzeć z cukrem,dodać śmietankę,masło,wanilię i opłukane,przebrane rodzynki,obtoczyć je w mące lekko,by nie opadały,dodać na koniec pianę z białek i wymieszać delikatnie od
spodu całość łopatką kuchenną.Masę wyłożyć na kruche ciasto i
wstawić blachę z ciastem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.40 min.Po upieczeniu wystudzić i posypać
ciasto krucho-serowe po wierzchu zmielonymi orzechami włoskimi,laskowymi lub ziemnymi.
Mąkę posiekać z masłem,dodać przesiany cukier,żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto.Schłodzić z 30 min.Rozwałkować,ułożyć na prostokątnej lub okrągłej blasze wysmarowanej tłuszczem roślinnym i wyłożonej pergaminem.Piec z 20 min. w 180 st.C.Wyjąć,ostudzić.Sporządzić masę serową:twaróg przetrzeć przez sito,żółtka utrzeć z cukrem,dodać śmietankę,masło,wanilię i opłukane,przebrane rodzynki,obtoczyć je w mące lekko,by nie opadały,dodać na koniec pianę z białek i wymieszać delikatnie od
spodu całość łopatką kuchenną.Masę wyłożyć na kruche ciasto i
wstawić blachę z ciastem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.40 min.Po upieczeniu wystudzić i posypać
ciasto krucho-serowe po wierzchu zmielonymi orzechami włoskimi,laskowymi lub ziemnymi.