Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie z herbatników
W garnku rozpuścić margarynę, dodać pokruszone herbatniki i całość wymieszać. Masą herbatnikową pokryć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W misce połączyć cukier z olejem, dodać ser, jajka, 4 żółtka i cukier waniliowy (oddzielone białka na czas pieczenia masy wstawić do lodówki) i zmiksować. W zimnym mleku rozpuścić budyń i dodać do reszty masy, delikatnie zmiksować. Powstała masa serowa jest bardzo rzadka. Delikatnie wylać ją na spód z herbatników i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać do momentu jak piana będzie lśniąca. Pianę wyłożyć na gorący sernik i piec dalej zmniejszając temperaturę piekarnika do 160 st. C przez ok. 30 min. do momentu, aż piana zbrązowieje. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego!