maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Sernik na spodzie z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny sernik prosty w wykonaniu na pewno każdemu przypadnie do gustu. Po schłodzeniu na wierzchu tworzy się cukrowa "rosa".

Sernik na spodzie z herbatników Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na spodzie z herbatników

 

  • Spód:
  • 20 dag herbatników
  • 20 dag herbatników w czekoladzie
  • 1/2 kostki margaryny

 

  • Masa:
  • 1 kg twarogu 3 - krotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • cukier waniliowy

 

  • Pianka:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie z herbatników
W garnku rozpuścić margarynę, dodać pokruszone herbatniki i całość wymieszać. Masą herbatnikową pokryć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W misce połączyć cukier z olejem, dodać ser, jajka, 4 żółtka i cukier waniliowy (oddzielone białka na czas pieczenia masy wstawić do lodówki) i zmiksować. W zimnym mleku rozpuścić budyń i dodać do reszty masy, delikatnie zmiksować. Powstała masa serowa jest bardzo rzadka. Delikatnie wylać ją na spód z herbatników i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać do momentu jak piana będzie lśniąca. Pianę wyłożyć na gorący sernik i piec dalej zmniejszając temperaturę piekarnika do 160 st. C przez ok. 30 min. do momentu, aż piana zbrązowieje. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego!
Sernik na spodzie z herbatników
Masą herbatnikową pokryć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik na spodzie z herbatników
Połączyć cukier z olejem, dodać ser, jajka, 4 żółtka i cukier waniliowy.
Sernik na spodzie z herbatników
Gotową masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników.
Sernik na spodzie z herbatników
Na gorący sernik wyłożć pianę z ubitych białek z cukrem.