zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

sernik na zimno.........................

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 25 g cukru
  • 125 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • Masa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 600 g twarogu w wiaderku
  • sos czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Do robota z nożami do siekania wrzucić składniki na ciasto i miksować do momentu aż składniki się połączą. Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę. Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem. Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach. Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Piec 25 minut. W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić. Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta. Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami. Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.