Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie serniki zawsze robię latem, gdy nie mamy ochotę na ciężkie, tradycyjnie pieczone serniki.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 70 dag ser twarogowy,
  • 1 szt galaretka cytrynowa,
  • 5 dag masło,
  • 1 szkl galaretka truskawkowa,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 3 szt jajka,
  • 10 dag herbatniki,
  • 20 dag owoce

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Cytrynową galaretkę rozpuścić w ½ szkl wrzącej wody. Truskawkową według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami dodając przemielony ser. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać tężejącą galaretkę cytrynową, pianę z białek i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Masę serowa wyłożyć na herbatniki, na wierzch położyć owoce i zalać truskawkową galaretką. Sernik przed podaniem schłodzić w lodowce.