baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Sernik na zimno 3.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik jest po prostu "palce lizać" :)

Sernik na zimno 3. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno 3.

 

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki żółte (np. brzoskwiniowe)
  • 2 galaretki czerwone (np. truskawkowe)
  • 1/2 kg gotowego sera na serniki
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki soku z brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno 3.
Żółte galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody podanej na instrukcji na opakowaniu. Czerwone galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kiedy żółta galaretka zacznie tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno na najwyższych obrotach. Pod konie dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie porcjami dodajemy ser. Gdy będzie już połączony ze śmietaną, dodajemy tężejącą żółtą galaretkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Z soku z cytryny i soku z brzoskwiń robimy poncz. Kolejno moczymy w nim biszkopty i ściśle układamy w tortownicy. Na biszkopty wylewamy masę serową, a na niej układamy brzoskwinie z puszki, odstawiamy do stężenia. Na gotową masę wylewamy tężejące czerwone galaretki. (Ponieważ u mnie zostało już niewiele miejsca na galaretkę, podwyższyłam brzegi tortownicy robiąc "obrąbek" z papieru do pieczenia). Całość zostawiamy do stężenia.
Sernik na zimno 3.
W tortownicy układamy biszkopty moczone w ponczu.
Sernik na zimno 3.
Ubijamy śmietankę kremówkę za sztywno i dodajemy ser.
Sernik na zimno 3.
Do masy serowo-śmietanowej dodajemy stężałą galaretkę.
Sernik na zimno 3.
Na warstwie masy układamy osączone brzoskwinie.