Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Sernik na zimno 9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto dla osób, które nie lubią gotować. Chociaż nie tylko.

Sernik na zimno 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno 9

 

  • 1 opakowanie kremu czek. Nutella 200 g
  • 2 opakowania zwykłych ciastek np. Petitek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 l śmietany 30 % (kremówki)
  • 5 galaretek o różnych smakach
  • 1/2 kg białego sera (zmielonego)
  • 5 płaskich łyżek żelatyny
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno 9
Ciastka włożyć do foliowej torebki i rozgnieść je wałkiem na drobno. Na kuchence stawiamy większy garnek z wodą na to mniejszy. Do mniejszego wrzucamy Nutellę i podgrzewamy do momentu aż się roztopi. Dodajemy pokruszone ciastka i całość mieszamy. Ciepłą przygotowaną masą wykładamy okrągłą tortownice. Każdą z czterech galaretek rozpuszczamy w gorącej szklance wody i w oddzielnych miskach. Odstawiamy je na bok do stężenia. Potem kroimy je w małą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz śmietaną. Do masy serowej dodajemy kostki galaretek i tężejącą żelatynę. Wszystko delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy na spód z ciastek. Tortownicę wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć polewamy nią wierzch sernika. Całość odstawiamy do całkowitego stężenia. SMACZNEGO !
Sernik na zimno 9
Ciastka rozgniatamy wałkiem. Potem wrzucamy je do Nutelli i mieszamy.
Sernik na zimno 9
Galaretki rozpuszczmy każdą w szklance gorącej wody i osobnej miseczce.
Sernik na zimno 9
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz śmietaną. Dodajemy galaretki oraz żelatynę.
Sernik na zimno 9
Przygotowaną mase wlewamy do tortownicy na spód z ciastek.