Sposób przygotowania:
Sernik na zimno Edzi
W malakserze rozdrobnić herbatniki, dodać mało i wymieszać. (ja dodałam barwnik, ale nie jest to potrzebne) Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (żeby łatwo było wyjąć sernik), na dno wyłożyć herbatniki z masłem i ugnieść. Wstawić do lodówki. Ser wymieszać z żółtkami i cukrem. 1 z galaretek rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, poczekać aż wystygnie. Wymieszany ser podzielić na 2 części. Do jednej części dodać zimną galaretkę, wymieszać, wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki, żeby stężało. Z drugą częścią sera i galaretką postępujemy tak samo, wylewamy na stężała już część sera. Pozostała galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy i tężejącą wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.