p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sernik jest trochę pracochłonny, ale efekt końcowy jest wyśmienity

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy

 

  • 1/2 kg truskawki,
  • 3 szt galaretka truskawkowa,
  • 400 g serek homogenizowany chudy,
  • 200 ml jogurt truskawkowy,
  • 25 g margaryna Kasia,
  • 2 łyżka cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy
Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
W 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę truskawkową. Ostudzić. W między czasie umyć truskawki, odszypułkować, podzielić na 2 części, jedną część pokroić w słupki, drugą w plasterki.W formie ułożyć plasterki truskawek aby zachodziły na siebie, zalać galaretką i wstawić do lodówki. Rozpuścić drugą galaretkę w 200 ml wrzątku, ostudzić.
Do miski przełożyć serek homogenizowany, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, dodać lekko tężejącą galaretkę, wlać do formy, zamknąć pokrywę, postawić w lodówce tak by kominek był u góry. Rozpuścić 3 galaretkę w 350 ml wrzącej wody, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Wyciągnąć sernik z lodówki, delikatnie wyciągnąć kominek z formy, w jego miejsce włożyć pokrojone w słupki truskawki, wymieszać galaretke z jogurtem, zalać truskawki, zamknąć formę i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało. Sernik wyciągnąć, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek, za pomocą szerokiego noża przełożyć go na talerz
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy
Etap 1
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy
Etap 2
Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy
Etap 3