Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sernik na zimno z cukiniową masą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mój własny pomysł na zastosowanie cukinii w wersji na słodko : )

Sernik na zimno z cukiniową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z cukiniową masą

 

  • 2 cukinie
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 łyżka cukru
  • 25 okrągłych biszkoptów
  • 250 gram mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z cukiniową masą
Cukinię myjemy, wydrążamy środek i ścieramy na wąskich oczkach, nie odciskamy i odmierzamy 4 szklanki luźno ułozonej cukinii - przekładamy do garnka. Cukinię od chwili zagotowania przesmażamy do 5 minut, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki - bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Na blaszce wykładamy biszkopty, a następnie zalewamy je tężejącą juz masą z cukinii.

Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnej misce miksujemy serek z cukrem pudrem, po czym stopniowo dodajemy śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach, na koniec dodajemy ciepłą żelatynę rozpuszczoną 1/4 szklance wody - wykładamy na masie z cukinii. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy wystygną wylewamy na masie mascarpone, odstawiamy do wychłodzenia
Sernik na zimno z cukiniową masą
Cukinię dokładnie myjemy, następnie przecinamy na pół i wydrążamy z nich wnętrze.
Sernik na zimno z cukiniową masą
ścieramy na wąskich oczkach, a następnie odmierzamy 4 szklanki startego warzywa
Sernik na zimno z cukiniową masą
do gorącej cukinii wsypujemy galaretki agrestowe – mieszamy energicznie
Sernik na zimno z cukiniową masą
Kiedy masa cukiniowa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopty .