Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z cukiniową masą
Cukinię myjemy, wydrążamy środek i ścieramy na wąskich oczkach, nie odciskamy i odmierzamy 4 szklanki luźno ułozonej cukinii - przekładamy do garnka. Cukinię od chwili zagotowania przesmażamy do 5 minut, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki - bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Na blaszce wykładamy biszkopty, a następnie zalewamy je tężejącą juz masą z cukinii.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnej misce miksujemy serek z cukrem pudrem, po czym stopniowo dodajemy śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach, na koniec dodajemy ciepłą żelatynę rozpuszczoną 1/4 szklance wody - wykładamy na masie z cukinii. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy wystygną wylewamy na masie mascarpone, odstawiamy do wychłodzenia
Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnej misce miksujemy serek z cukrem pudrem, po czym stopniowo dodajemy śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach, na koniec dodajemy ciepłą żelatynę rozpuszczoną 1/4 szklance wody - wykładamy na masie z cukinii. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy wystygną wylewamy na masie mascarpone, odstawiamy do wychłodzenia
bajtek
Mysiunia
Miałam sporo gości akurat, gdy zrobiłam to ciasto. Ciocia kazała sobie urwać cukinię (bo u mnie pod dostatkiem) i na drugi dzień już miała robic tak jej smakowało, a znajoma planuje zrobić na ten weekend dla swoich gości :) także ciasto warte polecenia:) Początkowo nikomu nie mówiłam z czego jest ta masa (aby nie zniechęcić;p), dopiero mówilam jak się zaczeli zachwycać, jakie smaczne :) Fajne były ich mini gdy się dowiedzieli że jedzą ciasto z warzywem :)